Loading...
09
12
2020

#19 MOBILITA HRUDNÍKU – LIMITACE SPORTOVNÍHO VÝKONU

Mobilní hrudník potřebuje opravdu každý. Cyklista, tenista, golfista, hokejista ale i zubař, houslista, nebo zedník. Podle teorie joint by joint patří hrudní oblast mezi ty oblasti, kde potřebujeme mobilitu. Pokud je hrudní páteř tuhá a není schopna se ohýbat ani rotovat, zvyšuje se pravděpodobnost zdravotních problémů (např. v oblasti ramen) ,ale má to i další nevýhody.

LIMITACE SPORTOVNÍHO VÝKONU

Pro vytrvalostní svět (cyklisti, triatlonisti a další) je důležité vnímat tuhý hrudník jako jednu z limitací sportovního výkonu.

V ČEM MĚ LIMITUJE TUHÝ HRUDNÍK?

  1. Zvětšení dechového odporu – Tuhý hrudník představuje bariéru, kterou je nutno překonat při každém nádechu. Teoreticky může být hrudník tak tuhý, že ani nejste schopni se plně nadechnout (horší případ), nebo jste sice schopni plného nádechu, ale každý nádech vás stojí mnohem větší úsilí, protože se „perete“ s tuhým hrudním košem, což je při vysokých tepech a dlouhodobém maximálním úsilí poměrně vyčerpávající (lepší případ). Tak jako tak představuje tuhý hrudník významnou limitaci dechové funkce, která vás brzdí na cestě za lepším výkonem.
  2. Nedostatek pohybu v ramenou – Omezení rozsahu pohybu při plavání, běhání > horší sportovní výkon > vyšší pravděpodobnost zranění.

POZNATKY Z PRAXE

Mobilitu je vhodné držet na dobré úrovni v průběhu celého roku. Zvýšenou pozornost ji věnujte v náročných obdobích (fyzický i psychický stress). V lepším případě je to objemové 10-ti denní soustředění na Mallorce, v horším případě jsou to pracovní, rodinné, osobní problémy, které tuhost umocňují dost možná i více, než samotná fyzická zátěž. Držme se fyzického kontextu, celý rok udržujte mobilitu hrudníku na dobré úrovni, v období zvýšené fyzické zátěže (soustředění, intenzitní závodní období) věnujte udržení mobility více pozornosti.

JAK NA TO?

  1. Trénink správného dechového stereotypu. Jeho nácvikem můžete jednak měnit stereotyp samotný a zároveň můžete pomocí dechu uvolňovat tuhou hrudní páteř. Můžete se inspirovat na mém youtube kanále, ale pokud se chcete zlepšit, doporučuji konzultaci s odborníkem (trenérem, fyzioterapeutem).
  2. Mobilizační cviky. V jednoduchostí je síla. Pro základní mobilitu postačí tyto tři jednoduché cviky
    1. Kočička – znáte z tělocviku (flexe/extenze)
    2. Rotace ve výpadu – foto
    3. Otevřený hrudníku v lehu na boku – foto

NA DETAILU ZÁLEŽÍ !!

To že děláte určitý cvik a dosahujete potřebných rozsahů ještě neznamená, že pracujete na mobilitě hrudní páteře. Často je tento problém k vidění u otvírání hrudníku v leže na boku, kdy atlet je schopen dosáhnout potřebného rozsahu, ale trenér vidí, že rotace se neděje v oblasti hrudníku, ale pouze vykloubením ramenního kloubu (jako když chcete rozlomit kuřecí křidélko v kloubním spojení). Úplně to stejné můžete dělat (a často děláte) s vaším ramenním kloubem, přitom záměr je dobrý – mobilizovat hrudní páteř. Hodně v tomto případě pomůže vnímání pohybu.

 

LÍBIL SE TI ČLÁNEK? NAPIŠ MI ZPRÁVU, JAKÉ TÉMA Z OBLASTI SILOVĚ-KONDIČNÍHO TRÉNINKU ZAJÍMÁ PRÁVĚ TEBE.

Podmínky GDPR k prostudování zde.